Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι κάδοι και η ανακύκλωση


Αρκεί που κάποιοι ...οικονομήσανε από τους κάδους!
 
Όλοι μας βλέπουμε καθημερινά τους πράσινους, μπλέ, κίτρινους κτλ κάδους απορριμάτων στον δρόμο όταν κυκλοφορούμε.
Οι κίτρινοι για την ανακύκλωση του χαρτιού και του χαρτονιού, οι μπλε κάδοι για την ανακύκλωση συσκευασιών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί), οι ανοξείδωτοι κάδοι τριών ρευμάτων (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό), τα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, η ανακύκλωση ηλεκτρικού υλικού, η ανακύκλωση μπαταριών, η ανακύκλωση παλιών αυτοκινήτων και η ανακύκλωση λιπαντικών ελαίων.
 
Η πραγματικότητα όμως της καθημερινότητας είναι άλλη. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες γίνονται μάρτυρες ενός κωμικοτραγικού φαινόμενου.
Τα απορριματοφόρα των κατα τόπων Δήμων, συλλέγουν στο ίδιο όχημα το περιεχόμενο αυτών των κάδων.
Λογικά δεν θα έπρεπε, τα σκουπίδια απο τους πράσινους κάδους να συλλέγονται ξεχωριστά απο των άλλων ειδών κάδων;
Με λίγα λόγια για πια ανακύκλωση μιλάνε; Υπάρχει κανείς που να ενδιαφέρετε το τι συμβαίνει γενικά με το πρόβλημα αυτό που ολοένα και μεγαλώνει;
 
Να πάρουμε για παράδειγμα στο τι περιλαμβάνουν τα δημοτικά τέλη και ο δημοτικός φόρος
που πληρώνουμε;
 
Τα δημοτικά τέλη περιλαμβάνουν την αποκομιδή των σκουπιδιών, το πλύσιμο των κάδων, το πλύσιμο των δρόμων, των πεζοδρομίων κλπ., ενώ ο δημοτικός φόρος αφορά στον φωτισμό των κοινόχρηστων δρόμων της πόλης (δρόμοι, πάρκα, πλατείες κλπ). Τα δημοτικά τέλη (ενσωματωμένα, όπως και ο δημοτικός φόρος, στον λογαριασμό της ΔΕΗ) μπορεί να αυξήθηκαν, όμως η παροχή υπηρεσιών από πλευράς των δήμων σίγουρα δεν βελτιώθηκε.
 
Στους κατοίκους πολλών περιοχών η Δημοτική Αστυνομία μιλάει για πρόστιμα σε όσους βρωμίζουν τους δρόμους αλλά δεν μας έχει πει κανείς τι γίνετε με αυτούς που μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας και μπροστά στα σπίτια μας. Τι γίνετε με όσους παίζουν με την υγεία μας;
Όταν ρώτησα έναν εργαζόμενο του δήμου μου απάντησε απλά πως αυτές τις εντολές έχουν!
Και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.
 
Από την άλλη έχουμε δήμους που καταβάλουν φιλότιμη προσπάθεια με κάδους κομποστοποίησης και κάδους ανακύκλωσης.
Ένα παραδείγμα προς μίμηση.
 
"Πράσινη λύση για τα βουνά των σκουπιδιών φαίνεται πως παρέχει συγκεκριμένο μηχάνημα στον δήμο της Καλαμάτας καθώς το 40% των απορριμμάτων που παράγουν οι πολίτες της πόλης δεν θα καταλήγουν στην χωματερή.
 
Ο δήμος εγκατέστησε πρωτοποριακό μηχάνημα διαχείρισης απορριμμάτων με την ονομασία ‘’Σούκου’’ στην περιοχή Μαραθόλακα μετά από σχετική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήμου Καλαμάτας και Περιφερειακού Ταμείου. Μάλιστα, το μηχάνημα έχει την δυνατότητα διαχείρισης 50 τόνων απορριμμάτων την ημέρα.
 
Η επεξεργασία, θα αφορά διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, τεμαχισμό και κομποστοποίηση των υπολοίπων σκουπιδιών. Το σύστημα θα λειτουργήσει πειραματικά για τρεις μήνες και το κόστος επεξεργασίας, που θα βαρύνει το δήμο, είναι 50 ευρώ ανά τόνο.
 
‘’Βάζουμε τα σκουπίδια στη μία πλευρά του μηχανήματος και αυτό βγάζει ένα υλικό, μικρό σαν «κάψουλα» 5.500 θερμικών μονάδων. Αυτή τη στιγμή, το 40% των σκουπιδιών που παράγουν οι κάτοικοι της Καλαμάτας δεν πέφτει στις χωματερές’’, δηλώνει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας."
 
Κάποιοι δήμοι μάλιστα έχουν αρχίσει ήδη απο το καλοκαίρι του 2010 να δίνουν κάδους κομποστοποίησης, καλώντας τους πολίτες να γνωρίσουν την καινούργια αυτή μέθοδο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το πρόβλημα των σκουπιδιών.
 
Και αν κάποιοι απαντήσουν πως "έτσι θα λυθεί το πρόβλημα;"
Θα απαντήσω πως "Η αρχή είναι το ήμιση του παντός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου