Το δώρο του Αιόλου
Αίολος, γιος της Άρνης και του Ποσειδώνα και αφέντης των ανέμων κατα την μυθολογία. Μόνο που σήμερα μας ειναι πολύ περισσότερο απαραίτητος κι απο τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας.
Κι αυτό γιατί απο τον άνεμο, παράγουμε την αιολική ενέργεια, μια ενέργεια "ήπιας μορφής" η οποία είναι καθαρή χωρίς δηλαδή να επιβαρύνει ή μολύνει το περιβάλλον.
Όπως ξέρουμε η εκμετάλευση του αέρα υπάρχει απο τα αρχαία χρόνια και ειναι απο τις πρώτες μορφές ενέργειας που ο άνθρωπος ανακάλυψε. Με την βοήθεια των ανέμων οι άνθρωποι ταξίδευαν στις θάλασσες αλλά και κινούσαν τους ανεμόμυλους για αλέθουν τα σιτηρά τους. Σήμερα μάλιστα ακόμα σε κάποιες χώρες υπάρχουν ανεμόμυλοι δίνοντας έτσι μια ουσιαστική απάντηση στην τρελή κούρσα της τεχνολογίας για ανεξάντλητες, καθαρές πηγές ενέργειας.
Όλοι πια έχουν δει τουλάχιστον στην τηλεόραση τις θεόρατες μεταλλικές κατασκευές με τα τρία πτερύγια οι οποίες στήνονται σε ψηλά σημεία ή σε σημεία που υπάρχουν έντονοι άνεμοι για την εκμετάλευση τους. Τα λεγόμενα "αιολικά πάρκα" που απαρτίζονται απο αυτές τις ανεμογεννήτριες.
Η κάθε ανεμογεννήτρια δίνει περίπου 200 – 400kW
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ
Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια αξιόπιστη λύση για παραγωγή ηλεκτρισμού. Η ενέργεια είναι άφθονη και δωρεάν. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι πολλά και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
ΟΜΩΣ...
όπως σε όλα τα πράγματα, υπάρχει και μια αρνητική πλευρά. Οι ηλεκτρογεννήτριες παγκοσμίως είναι υπεύθυνες για τραυματισμούς και θανάσιμα δυστυχήματα αποδημητικών πουλιών.
Για αυτό τον λόγο πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται ειδικές μελέτες ώστε να μην κατασκευάζονται αιολικά πάρκα σε δρόμους μετανάστευσης πουλιών. Σε κάθε περίπτωση πριν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ανεμογεννήτριας θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το αμέσως επόμενο αρνητικό είναι ο θόρυβος που προκαλείτε απο τις ανεμογεννήτριες αλλά και πάλι με την σωστή μελέτη και την κατάλληλη τοποθεσία ξεπερνιέται και αυτό το πρόβλημα.
Στην χώρα μας έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλά αιολικά πάρκα με πολύ καλά αποτελέσματα και ειδικά σε νησιωτικές περιοχές.
Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως στην Κεφαλλονιά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Αργοστολίου και Πυλαρέων υπάρχουν τρια αιολικά πάρκα που τροφοδοτούν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας με σύνολο 75,6 MW ηλεκτρικής ισχύος.
Μάλιστα, αίσθηση έκανε η ανακοίνωση της Google πως, "Μόλις υπογράψαμε συμφωνία για να επενδύσουμε στην ανάπτυξη ενός έργου μετάδοσης ενέργειας στα ανοιχτά του Ατλαντικού. Το έργο θα προσφέρει σταθερή οικονομική απόδοση και παράλληλα θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Κάτι που μπορεί να φέρει κέρδη τόσο στην επιχείρησή μας όσο και στο περιβάλλον".
Ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι το Atlantic Wind Connection θα τοποθετηθεί σε απόσταση τουλάχιστον 10 μιλίων από την ακτή και θα εκτείνεται σε 350 μίλια, από το Νιου Τζέρσεϊ στη Βιρτζίνια.
Το αιολικό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει 6.000 μεγαβάτ, δηλαδή αρκετή ενέργεια ώστε να ηλεκτροδοτεί σχεδόν δύο εκατομμύρια σπίτια.
Αυτό και μόνο πιστεύω πως αρκεί για να καταλάβουμε το μέλλον της αιολικής ενέργειας.